Genren romance

Romance brukar kallas världens största bokgenre. I USA står den för en tredjedel av den skönlitterära marknaden, med en försäljning på drygt en miljard dollar 2013, enligt branschstatistiken BookStats; som är ett samarbete mellan The Association of American Publishers (AAP) och Book Industry Study Group (BISG).
 

Det är litteratur som handlar om relationer i allmänhet och kärleksrelationer i synnerhet. Alla typer av kärlek och sex ryms inom genren. Romance slutar emotionellt tillfredsställande.
 

Romance är en genre där kvinnor inte mördas och plågas som underhållning. I romance kan kvinnor nå sina mål, trots olika motgångar som de möter på vägen. Romance sprider positiva berättelser om kvinnors liv. Berättelser där kvinnor är aktiva, självständiga, får ligga, komma och överleva.

Romance och feminism

I mycket av dagens underhållning skildras kvinnor som offer för mord, våld och våldtäkt. Kvinnors roll är påfallande ofta att vara ett naket lik. I romance är kvinnor aktiva och intressanta subjekt. De får jobba, ligga, komma – och överleva. Att ge icke-normativa personer; kvinnor, bögar, transpersoner, personer av färg osv, ett lycklig slut, är en politisk gärning.

 

Tantsnusk – nej nej nej!

Termen tantsnusk myntades av Jan Myrdal när han läste böcker om kvinnlig njutning och dömde ut detta som förfärligt. Kvinnors njutning kallas gärna nedsättande saker; snusk, mommy porn och så vidare.

Romance är världens största litterära genre. Kvinnor dominerar branschen, både på förlagssidan och på författarsidan. Modern romance är smart, fräsch och ofta tydligt feministisk.

De två hörnstenarna i en romance är:

  • En central kärlekshistoria; hetero eller homo.

  • Ett emotionellt tillfredsställande slut.Två personer har jobbat genom och löst sina relationsproblem, har vuxit som människor och får varandra.

I övrigt handlar romance – som alla andra böcker – om vad som helst; psykisk sjukdom, fattigdom, spänning eller politik.

PSST!

Vill du utforska romance?

Börja med att se denna fantastiska dokumentär om romance: Love Between The covers, som finns bl.a. på iTunes.

 

Mer om romance, internationellt:

Design och illustrationer av Linda Ljunggren Norberg