top of page

Genren romance

Romance är böcker som handlar om relationer i allmänhet och kärleksrelationer i synnerhet. Alla typer av kärlek och sex ryms mellan bokpärmarna. Som läsare vet du att det kommer sluta väl. Som feelgood. Som komedi. Som rom com. Du stänger pärmarna och mår bra. Slutet är emotionellt tillfredsställande.
 
Romance är berättelser där kvinnor är aktiva, självständiga, får ligga, komma och överleva. Kärleksrelationen som utvecklas är motorn – i övrigt kan romance, precis som all annan litteratur handla om vad som helst. Psykisk sjukdom, fattigdom, misshandel, sorg, föräldraskap kan vara centrala teman. Precis som systerskap, arbetsmiljö eller företagande. Kärlekshistorien är ramen. Och; viktigt. ATT BLI KÄR är sällan målet i en romance. Att utvecklas som människa är målet. Inte sällan är en romance en UTVECKLINGSROMAN. 

I romance är kvinnor aktiva och intressanta subjekt. De får jobba, ligga, komma – och överleva. Att ge även icke-normativa personer; kvinnor, bögar, transpersoner, personer av olika etnicitet osv, ett lycklig slut, är en politisk gärning. 
 
Tantsnusk – nej nej nej!
Termen tantsnusk myntades av Jan Myrdal när han läste böcker om kvinnlig njutning och dömde ut detta som förfärligt. Kvinnors njutning kallas gärna nedsättande saker; snusk, mommy porn och så vidare. Det är patriarkatets sätt att hålla kvinnor på plats. Och nej, patriarkatet har inget kön.

ALLA-08.png
ALLA-14.png
tjejor_läser.jpg

Romance är världens största litterära genre. Kvinnor dominerar branschen, både på förlagssidan och på författarsidan. Modern romance är smart, fräsch och ofta tydligt feministisk.

De två hörnstenarna i en romance är:

  • En central kärlekshistoria; hetero eller homo.

  • Ett emotionellt tillfredsställande slut.Två personer har jobbat genom och löst sina relationsproblem, har vuxit som människor och får varandra.

I övrigt handlar romance – som alla andra böcker – om vad som helst; psykisk sjukdom, fattigdom, spänning eller politik.

PSST!

ALLA-01.png

Vill du utforska romance?

Börja med att se denna fantastiska dokumentär om romance: Love Between The covers, som finns bl.a. på iTunes.

 

Mer om romance, internationellt:

ALLA-09.png
bottom of page